Jak vybrat vařič?

Přenosné vařiče snesou i víc než vaječnou omeletu. Navíc pokrmy můžete připravovat hezky na sluníčku. :)

Přenosný vařič je skvělým pomocníkem pro všechny, kdo své kuchařské umění rádi předvádějí i mimo domov – třeba na chatě, v kempu nebo na cestách. Kvalitní elektrické i plynové vařiče už dnes téměř plně nahradí varnou desku. Jen je třeba dobře vybírat.

  • Filip, redaktor Heureka.cz
  • Doba čtení: 5 min.

Každý nákup je třeba začít otázkou – kde a na co budete vařič používat?

Pokud vybavujete chatu a hledáte alternativu varné desky, patrně hledáte jiný model než trempové, kteří pokukují po kompaktním kousku na cesty. Klíčové je rozseknout otázku napájení (plynový nebo elektrický), očekávaný výkon a počet plotýnek. Nezapomeňte také zvážit cenu – přístroje z levných materiálů mívají kratší životnost, a proto není od věci si drobně připlatit i kvůli kvalitě a bezpečnosti vaření. Jestli ale vařič využíváte jen občasně, lze sáhnout i po základním modelu.

Typy vařičů a jejich vlastnosti

Litinové

Litinové vařiče jsou jednoduchým řešením pro nenáročné. V ohřevu sice nejsou tak efektivní jako kolegové, ale svůj účel splní do puntíku.

Výhody a nevýhody

  • Cenově nejdostupnější

  • Jednoduché ovládání a vaření

  • Přenosnost a skladnost

  • Větší úniky tepla

  • Obvykle pomalejší ohřev

Indukční

Indukční vařiče jsou nejmodernějším a nejefektivnějším řešením. Zahřívají jen povrch hrnce, nikoliv celou desku. Jsou proto rychlé, bezpečné a účinné. Nevýhodou může být nekompatibilita s některým nádobím.

Výhody a nevýhody

  • Rychlý a spolehlivý ohřev

  • Minimální únik tepla

  • Snadná údržba

  • Vyžadují nádobí určené na indukci

Indukční vařiče jsou nejbezpečnější volbou, pokud máte doma malé děti. Po odstavení hrnce z desky se přenos tepla okamžitě přeruší.

Sklokeramické

Sklokeramické vařiče fungují na podobném principu jako litinové, jen povrch plotýnky zajišťuje menší ztrátu tepla a úspornější provoz. Regulace výkonu je ale obvykle omezenější.

Výhody a nevýhody

  • Menší únik tepla

  • Úsporný a spolehlivý provoz

  • Snadná údržba

  • Oproti indukci slabší výkon

  • Pomalejší zahřívání

Plynové

Plynové vařiče jsou ideální hlavně do odlehlých míst bez elektřiny, neboť můžou být napájeny z propan-butanové bomby. Hodí se tak do kempů, chatek i přímo do přírody. Některé ovšem disponují i elektrickým zapalováním.

Výhody a nevýhody

  • Možnost napojení na bombu (outdoorové řešení)

  • Okamžitý ohřev

  • Minimální únik tepla

  • Náročnější údržba

  • Nutné dokoupit zdroj plynu

  • Žádné nebo omezené funkce

Je pro vás plynový vařič stále příliš neohrabaný na toulky přírodou? Mrkněte na outdoorové vařiče, kde najdete lihové, benzínové i dřívkáče.

Důležité parametry

Počet plotýnek

Množství plotýnek ovlivní skladbu jídel, které na vařiči budete moct připravovat, stejně jako počet porcí. Standardem bývají dvě plotýnky, nicméně příznivci outdoorových dobrodružství určitě ocení i jednoplotýnkové modely.

Příkon

Příkon vám prozradí, kolik energie si přístroj vezme za hodinu používání z elektrické sítě. Obecně platí, že vyšší příkon vede k rychlejšímu ohřevu, ale také vyšší spotřebě.

Každý vařič by měl být umístěn na pevné, stabilní podložce, zhotovené z nehořlavého materiálu neazbestového původu.

Funkce, které by vás mohly zajímat

  • Regulátor teploty – jednoduché nastavení síly ohřevu
  • Časovač – časované ohřívání pokrmů jako u trouby/mikrovlnky
  • Automatické vypnutí – nastavení času, po němž se přístroj vypne
  • Detekce nádobí – rozpoznání vhodného nádobí, hlavně u indukčních vařičů
  • Dětský zámek – prevence nevhodné manipulace dětmi
  • Pojistka přehřátí – pokud vařič překročí určitou teplotu, sám se vypne
  • Ukazatel zbytkového tepla – světelné upozornění, jestli je varná deska ještě horká
  • Protiskluzové nožičky – na pevné umístění
  • Displej – snadné ovládání všech funkcí

Příslušenství

Škála užitečných doplňků je široká a závisí hlavně na účelu použití vařiče:

Outdoorové vařiče

Outdoorové nádobí

Kartuše a palivové láhve

Outdoorové příbory

Grilovací nářadí

Hrnce na indukci

Pánve na indukci

Nejčastější otázky

Kolik stojí takový vařič?

Ty nejlevnější vařiče seženete i pod 1 000 Kč, nejčastěji litinové, avšak u tak nízké ceny si dávejte pozor na kvalitu výrobních materiálů. Za 1 000 – 1 800 Kč pořídíte základní plynové i indukční modely. Pokud sáhnete o něco výš, mezi 1 800 – 3 100 Kč, objevíte pokročilejší kousky se dvěma plotýnkami. Za více 3 100 Kč pak koupíte výkonnější vařiče prémiových značek, do gastro provozu nebo vytříbené designem.

Jaký je nejlepší vařič na pěší turistiku?

Z kuchyňských vařičů rozhodně plynový, který je dostatečně lehký a skladný. Spíš ale doporučujeme prohledat sekci Outdoorových vařičů určených pro toulky přírodou. Tam prozkoumejte třeba vařiče na tuhý líh nebo benzín, které odolají i náročným přírodním podmínkám.

Jak poznám, jestli nádobí patří na indukční vařič?

Nádobí ideální na indukci je označeno symbolem spirály/cívky nebo přímo nápisem Induction. V dnešní době je jím opatřena velká část nádobí kvůli masivnímu rozšíření indukčních desek a vařičů.

Který vařič je energeticky nejúspornější?

Nejvíce energie ušetříte s indukčním vařičem. Vyžaduje sice největší počáteční investici, ale svou úsporností a minimálním únikem tepla vám ji postupně vrací. Největší spotřebou obvykle disponují litinové a sklokeramické vařiče.